Helaas....
Joyce Kuijpers • 3 juni 2021
Helaas is het niet iets van het verleden of juist alleen van deze tijd. Nee, het is er altijd al geweest en zal er waarschijnlijk ook altijd zijn. Pesten.
Iedereen die ooit gepest is, zal het gevoel en de bijbehorende gedachten herkennen. Ik doe er niet toe. Niemand vindt mij leuk. Ik hoor er niet bij. Niemand ziet mij zoals ik echt ben. Wat doe ik toch steeds verkeerd…
Logisch gevolg dat je ook zelf gaat geloven dat je de moeite niet waard bent. Het wordt je nieuwe waarheid.
Gevoed door mijn eigen ervaringen hierin voel ik een enorme drive om me in te zetten voor kinderen die slachtoffer zijn van pestgedrag. In de klas, thuis, op sportclubjes of in de buurt. Elk kind verdient een veilige omgeving waarin hij of zij zichzelf mag zijn.
Ook al heb je maar één supporter, één fan. Die ene fan maakt het verschil. Die fan kan je vertrouwen geven. Je laten voelen dat je meer dan de moeite waard bent. En goed bent zoals je bent.
Ik ga ervoor om voor jouw kind het verschil te maken. Zodat zijn waarheid weer verandert in een waarheid waarin jouw kind blij is met wie hij is. En dat ook voor de volle 100% durft uit te stralen!
Dit doe ik als kindercoach vanuit mijn eigen praktijk, maar ook als schrijver van ‘Sammie, haar weg naar geluk’.
Ik ga ervoor! Jij ook?

“Nee hoor, maakt niet uit. Ik leg het nog wel een keer uit.” Ik voel me ineenkrimpen en nog kleiner worden. Ik, geen ster in wiskunde, en mijn docente, geen ster in geduld met kinderen die geen ster in wiskunde zijn. Het gevoel dat ik krijg bij haar woorden komen totaal niet overeen met wat ze zegt. De “maakt niet uit” voelt meer als een “dom kind, hoezo snap je dit niet?”. Ik kan talloze voorbeelden noemen van dit soort incongruent gedrag waarbij gevoel, gedachten en gedrag niet met elkaar overeenkomen. “Is hier net iets gebeurd? – Nee hoor, niks aan de hand.” (yeah right….) “Gaat het wel goed met je? – Ja hoor, hartstikke goed!” (aha…) “Vind je het echt niet erg als ik vast ga? – Nee, tuurlijk niet, ga maar.” (maar ondertussen….) Zeker wanneer je werkt met hoog-gevoelige kinderen, of toevallig een ouder bent van zo’n tof exemplaar, is het superbelangrijk dat wat je doet en zegt, overeenkomt met je binnenwereld. En mocht dat even niet lukken en je hebt een heel dapper exemplaar tegenover je dan krijg je het keihard terug dat het niet klopt! Maar wat ook kan gebeuren, is dat een hoog-gevoelig kind (dit geldt trouwens net zo goed voor een hoog-gevoelige volwassene) enorm begint te twijfelen aan zichzelf en zijn gevoel. Klopt het niet dan wat ik denk te zien en te voelen? Het is lastig dan om te bepalen op welke manier je op iemand af moet stemmen en hoe je moet reageren. Want wat klopt er nou? Jouw gevoel of wat iemand zegt? Merk je bij jezelf dat je niet altijd laat zien wat er binnenin bij je gebeurt? Misschien vind je het wel spannend om jezelf echt te laten zien of heb je 100.000 overtuigingen waarom je niet verdrietig of boos mag zijn. Laat staan dat je dat laat zien aan een ander! Of misschien ben je je helemaal niet bewust van je binnenwereld? En is het goed om eens wat vaker te voelen hoe het met je gaat. Is dit herkenbaar voor je en wil je dit wel eens een keertje uitzoeken voor jezelf? Of je nu behoefte hebt aan een los gesprek of meerdere coach-sessies, je bent meer dan welkom! Stuur me gerust een berichtje. #congruentzijn #laatjezelfzien #hsp #hooggevoelig #hooggevoeligekinderen #dapper #coach #samenmetsammie #twijfel #gevoel #intuitie #onderbuik #hooggevoelig

Wat wil jij? HSP-ers zijn er heel goed in. Ze houden zich vooral bezig met anderen, wat de neiging met zich meebrengt om onophoudelijk te zorgen voor de ander. Dit kan een fijne eigenschap zijn, maar het betekent ook dat ze vaak leven naar de verwachtingen en wensen van degenen om hen heen. Terwijl ze zich storten op het welzijn van anderen, vergeten ze zichzelf compleet. Ze zeggen altijd “ja” wanneer iemand hen om hulp vraagt en pas later realiseren ze zich dat ze daar eigenlijk helemaal geen tijd voor hebben of er simpelweg geen zin in hebben. Herkenbaar? 😊 Dit fenomeen zie je helaas ook al bij kinderen. Vanaf jonge leeftijd zijn ze geneigd om te zeggen: “Ja hoor, ik doe het wel voor je.” Ze plannen afspraken met kinderen waar ze eigenlijk niet mee willen spelen of voelen de druk om dingen te doen die helemaal niet bij hun karakter passen. Deze behoefte om te plezieren, ook al is dit ten koste van zichzelf, is al vroeg zichtbaar. Wat wil ik? Voor veel mensen die hooggevoelig zijn, is het een grote uitdaging om bij zichzelf te blijven. Juist omdat je zo goed aanvoelt wat de ander wil of nodig heeft, gebeurt het al snel dat je voornamelijk bezig bent met de behoeften van de ander. Op de lange termijn kan dit leiden tot een afstand tot je eigen verlangens en behoeften. Wanneer je dit te vaak en te lang doet, kan het op een gegeven moment zelfs zo ver komen dat je jezelf afvraagt: wat wil 𝗜𝗞 eigenlijk? Wat zijn mijn dromen, mijn behoeftes, en waar word ik blij van? Deze vraag is dan niet zo makkelijk te beantwoorden. Ikzelf merkte, na jaren pleasen en vooral bezig met anderen, dat ik eigenlijk niet meer wist wat ik zelf wilde en waar ik nou eigenlijk blij van werd. Nadat ik me hier bewust van werd, kon ik langzaam mezelf weer leren kennen. Wat vind ik leuk om te doen en wat juist niet? Waar word ik blij van en waarvan juist niet? Hoe kan ik ja tegen mezelf zeggen zonder schuldgevoel richting de ander? Bewustwording is de eerste stap. Eigenaarschap de tweede. Er is namelijk maar één iemand verantwoordelijk voor een fijne invulling van mijn leven. En ja, dat ben ik toch echt zelf. Als je je dat realiseert, wordt het langzaam aan makkelijker om je eigen keuzes te maken. Want ja, op wie mopper je dan als je niet blij bent met wat je te doen hebt? Precies..... Zet jij jezelf op nummer één? Gun jij jezelf of je kind de handvatten die nodig zijn om bij jezelf te blijven? Stuur me gerust een bericht, dan plannen we vrijblijvend een kennismaking in. Samen ontdekken we wat jij nodig hebt! 📷: Pixabay - Arek Socha #nummer1 #hsp #eigenregie #hooggevoelig #hoogsensitief #gezondegrenzen #coaching #hspouders #kids #breda

Verbinding Spelletjes spelen, samen boodschappen doen, leuke dingen ondernemen, meer tijd om echte gesprekken met elkaar te voeren. Samen herinneringen maken. De ruimte en tijd die je voelt tijdens vakanties maakt dat je je meer verbonden voelt met elkaar. Maar waarom zou je dat beperken tot de vakantieperiode? Juist nu, in deze eerste schoolweken is het fijn om even tijd voor elkaar te maken. Niet meteen weer te verzanden in de waan van de dag. Maar ook nu samen een spelletje te doen. Samen een wandeling te maken. Eén op één iets leuks te doen. Je mobiel weg te leggen en te ontdekken wat jouw kind bezighoudt. Ga samen picknicken in een nabij bos of het park om de hoek. Wees nieuwsgierig! Luister samen muziek die jouw kind leuk vindt. Kook samen het favoriete maaltje van je kind. En wat je ook doet, doe het met oprechte aandacht. Dat werk komt later wel.

Herken je dat? Mijn afgelopen week was supertof en gevuld met alleen maar leuke activiteiten. Van een activiteit tijdens de #dutchhappinessweek tot een kennismaking met een moeder. Van de kickoff van een nieuwe training tot de begeleiding van mijn mentorleerling. Alleen maar hele leuke dingen die mijn agenda vulden. Maar na zo'n week met heel veel contactmomenten heb ik nu vooral behoefte aan wat meer rust. Misschien werkt het voor jouw kind ook wel zo. Idealiter bouw je in een week voldoende rust in. Zodat je kind na school (veel prikkels!) ook tijd en ruimte heeft om af te bouwen. Hoeveel rust je kind nodig heeft en hoe dat ontprikkelen eruit ziet, is een mooie zoektocht die je samen kunt ondernemen. Voor de een werkt sporten als een tierelier en de ander duikt liever weg in een goed boek. Kunnen jullie hier wel wat ondersteuning in gebruiken? In een vrijblijvende kennismaking verkennen we hoe die ondersteuning eruit kan zien! #ontspannen #ontprikkelen #overprikkeling #drukte #volhoofd #lezen #hsp #hooggevoelig #hspkind #relax #hoogsensitief #hooggevoeligheid #hoogsensitiviteit 📸 Andrea Piacquadio via Pexels