Balans voor hooggevoelige personen: tips voor een rustiger leven

Joyce Kuijpers • 10 maart 2025

A struggle for life

In balans blijven als HSP-er.

Ben je hooggevoelig dan herken je de struggle vast. Volle bak gas erop levert je enorm veel prikkels op en voor je het weet, lig je er helemaal af. Maar te weinig prikkels, daar wordt je dan weer sloom en niet blij van.


In deze blog neem ik je mee in wat hooggevoeligheid precies is, wat je uitdagingen zijn op het gebied van balans en wat je kunt doen om hierin goed voor je zelf te zorgen.


Wat is hooggevoeligheid?


Wanneer je hooggevoelig bent, zijn er een aantal kenmerken die bij jou passen. Je brein verwerkt informatie op een andere manier dan een niet-HSP-er. Anders dan bij iemand die niet hooggevoelig is, zijn er meerdere gebieden in je brein aan de slag om een prikkel te verwerken. Informatie die bij jou binnenkomt, wordt met andere woorden diepgaand verwerkt. Dat betekent dus ook dat je langer nodig hebt om deze prikkels te verwerken. Met andere woorden: jouw hersteltijd is net wat langer en je behoefte aan rust groter.


Naast deze kenmerken reageer je vaak net wat sterker op emotionele prikkels. Je kunt intens genieten van kleine dingen. Zo was ik vanochtend over the moon toen ik aan de ene kant van het wandelpad een ijsvogeltje zag vliegen en aan de andere kant een kievit hoorde. Mijn dag kan dan al niet meer stuk. Dus ja, snel tevreden met kleine dingen. 


Aan de andere kant kan ik ook een hele dag van slag zijn door iets wat iemand tegen me heeft gezegd. Wat misschien helemaal niet zo vervelend bedoeld is, maar wel enorm binnen komt bij mij.

Tot slot heb je als HSP-er oog voor detail. Het valt je meteen op wanneer iemand naar de kapper is geweest, een nieuwe bril draagt of iets veranderd is qua meubilair. Ook dat kan heel positief zijn. Het maakt je attent en de ander zal het zeker waarderen als jij een van de weinige bent die het opvalt dat je collega een nieuwe coupe heeft. 

Tegelijkertijd kunnen die details je enorm afleiden. Zo ben ik snel afgeleid door, je raadt het al, vogeltjes. Als ik in gesprek ben met iemand moet ik soms echt moeite doen om erbij te blijven. Omdat ik heel erg denk in associaties is dat ook een mega-afleider. Iemand zegt iets waardoor ik aan iets anders moet denken en floep, weg ben ik weer. Inmiddels ben ik redelijk getraind om dit te parkeren, maar als ik moe ben, kost het me meer moeite en fladder ik nog wel eens weg.


De uitdagingen als HSP-er om je balans op orde te houden


Ben je hooggevoelig dan heb je wat extra uitdagingen om te zorgen voor een goede balans. Van HSP-ers is bekend dat ze eerder stress ervaren en eerder overprikkeld zijn. Je verwerkt je prikkels namelijk niet alleen diepgaand, maar krijgt ook nog eens meer prikkels binnen. Dit heeft te maken met je filter die meer prikkels door laat dan een gemiddeld brein. Dat is positief, omdat je daardoor heel opmerkzaam bent en oog voor detail hebt. Maar de keerzijde is, dat je dus heel veel opmerkt en dat al je zintuigen hard voor je aan het werk zijn om al die prikkels op te vangen. Je kunt je voorstellen dat je daardoor sneller overprikkeld kunt raken als je niet tijdig ontprikkeld. 


Gezonde grenzen stellen, is hierbij dan ook essentieel. Door af en toe nee te zeggen (zie mijn blog over
grenzen aangeven), voldoende tijd voor jezelf te nemen en goed te weten hoe jij oplaadt, zorg je ervoor dat jouw batterij niet leegloopt. Tuurlijk zal je af en toe dingen moeten doen die energie kosten. Dat is niet te voorkomen. Maar des te belangrijker dat jij weet hoe je dan je energie weer op peil krijgt.


Tips voor een fijne balans in jouw gevoelige leven


1.     Zorg voor een rustige omgeving zowel thuis als op het werk. Ik weet dat ik gek word in een kantoortuin. Dus zorg ik ervoor dat ik een andere werkomgeving kies.  Hetzelfde geldt voor thuis. Zorg hier voor een fijne plek die overzichtelijk is en waar je een plekje voor jezelf hebt om je terug te kunnen trekken wanneer je daar behoefte aan hebt.


2.     Bewaak je grenzen. Weet jij hoeveel je aan kunt? Wanneer het genoeg is? Onderzoek dit voor jezelf en probeer je er aan te houden. Probeert een collega toch nog even wat extra werk je kant op te schuiven? Of wil die ene vriendin toch vandaag graag nog langs komen? Check dan eerst eens bij jezelf in of je hier wel ruimte voor hebt. Zowel qua energie als mentaal. Is het antwoord nee, dan mag je dat ook gerust communiceren. 


3.     Zorg goed voor jezelf. Mijn balans is ver te zoeken als ik te weinig slaap, slecht eet en en te weinig beweeg. Ik denk dat dit voor meer mensen geldt. Dus goed voor jezelf zorgen is essentieel! Bedenk wat jij nodig hebt om je fijn te voelen en plan dit bewust in.


4.     Zorg voor voldoende leuke dingen in je leven. Tegenover inspanning hoort ook net zoveel ontspanning te staan. Op die manier houdt je je weegschaal in balans. Ontdek waar je blij van wordt. Besteed tijd aan je favoriete hobby’s en doe leuke dingen waardoor je weer oplaadt. Laadt jij het beste op als je alleen bent? Doen! Heb je juist het gezelschap van anderen nodig om te ontspannen? Ook prima! Jij weet wat bij jou past.


5.     Vertrouw op jezelf. Dat klinkt heel simpel, maar ik heb toch vaak het gevoel gehad dat ik me moest verdedigen vanwege de keuzes die ik maakte. Maar toch, van lieverlee heb ik geleerd om mijn eigen keuzes te maken en hier trots op te zijn. Juist omdat ik ben wie ik ben en hoe ik in elkaar zit. Daarnaast helpt het je ook om mensen om je heen te verzamelen die ofwel hetzelfde zijn en veel herkenning voelen ofwel anders in elkaar zitten, maar accepteren dat de dingen voor jou anders werken. Begrip van anderen en voor jezelf draagt absoluut bij aan meer balans!



Bewust zijn van je struggles om een goede balans te houden, is een eerste stap. Het is een illusie om te denken dat, als je weet wat werkt voor jou, je nooit meer uit balans zult zijn. Het is en blijft een eeuwige zoektocht. Maar, goed nieuws! Het wordt wel makkelijker. Hoe vaker het je lukt om je balans te behouden, des te milder je ook voor jezelf kunt zijn als het een keertje niet lukt.  


door Joyce Kuijpers 8 april 2025
Kenmerken, signalen en het verschil met hoogsensitiviteit
door Joyce Kuijpers 28 februari 2025
Waarom grenzen zo belangrijk zijn voor HSP-ers
door Joyce Kuijpers 3 september 2024
“Nee hoor, maakt niet uit. Ik leg het nog wel een keer uit.” Ik voel me ineenkrimpen en nog kleiner worden. Ik, geen ster in wiskunde, en mijn docente, geen ster in geduld met kinderen die geen ster in wiskunde zijn. Het gevoel dat ik krijg bij haar woorden komen totaal niet overeen met wat ze zegt. De “maakt niet uit” voelt meer als een “dom kind, hoezo snap je dit niet?”. Ik kan talloze voorbeelden noemen van dit soort incongruent gedrag waarbij gevoel, gedachten en gedrag niet met elkaar overeenkomen. “Is hier net iets gebeurd? – Nee hoor, niks aan de hand.” (yeah right….) “Gaat het wel goed met je? – Ja hoor, hartstikke goed!” (aha…) “Vind je het echt niet erg als ik vast ga? – Nee, tuurlijk niet, ga maar.” (maar ondertussen….) Zeker wanneer je werkt met hoog-gevoelige kinderen, of toevallig een ouder bent van zo’n tof exemplaar, is het superbelangrijk dat wat je doet en zegt, overeenkomt met je binnenwereld. En mocht dat even niet lukken en je hebt een heel dapper exemplaar tegenover je dan krijg je het keihard terug dat het niet klopt! Maar wat ook kan gebeuren, is dat een hoog-gevoelig kind (dit geldt trouwens net zo goed voor een hoog-gevoelige volwassene) enorm begint te twijfelen aan zichzelf en zijn gevoel. Klopt het niet dan wat ik denk te zien en te voelen? Het is lastig dan om te bepalen op welke manier je op iemand af moet stemmen en hoe je moet reageren. Want wat klopt er nou? Jouw gevoel of wat iemand zegt? Merk je bij jezelf dat je niet altijd laat zien wat er binnenin bij je gebeurt? Misschien vind je het wel spannend om jezelf echt te laten zien of heb je 100.000 overtuigingen waarom je niet verdrietig of boos mag zijn. Laat staan dat je dat laat zien aan een ander! Of misschien ben je je helemaal niet bewust van je binnenwereld? En is het goed om eens wat vaker te voelen hoe het met je gaat.  Is dit herkenbaar voor je en wil je dit wel eens een keertje uitzoeken voor jezelf? Of je nu behoefte hebt aan een los gesprek of meerdere coach-sessies, je bent meer dan welkom! Stuur me gerust een berichtje. #congruentzijn #laatjezelfzien #hsp #hooggevoelig #hooggevoeligekinderen #dapper #coach #samenmetsammie #twijfel #gevoel #intuitie #onderbuik #hooggevoelig
door Joyce Kuijpers 20 februari 2024
Wat wil jij? HSP-ers zijn er heel goed in. Ze houden zich vooral bezig met anderen, wat de neiging met zich meebrengt om onophoudelijk te zorgen voor de ander. Dit kan een fijne eigenschap zijn, maar het betekent ook dat ze vaak leven naar de verwachtingen en wensen van degenen om hen heen. Terwijl ze zich storten op het welzijn van anderen, vergeten ze zichzelf compleet. Ze zeggen altijd “ja” wanneer iemand hen om hulp vraagt en pas later realiseren ze zich dat ze daar eigenlijk helemaal geen tijd voor hebben of er simpelweg geen zin in hebben. Herkenbaar? 😊 Dit fenomeen zie je helaas ook al bij kinderen. Vanaf jonge leeftijd zijn ze geneigd om te zeggen: “Ja hoor, ik doe het wel voor je.” Ze plannen afspraken met kinderen waar ze eigenlijk niet mee willen spelen of voelen de druk om dingen te doen die helemaal niet bij hun karakter passen. Deze behoefte om te plezieren, ook al is dit ten koste van zichzelf, is al vroeg zichtbaar. Wat wil ik? Voor veel mensen die hooggevoelig zijn, is het een grote uitdaging om bij zichzelf te blijven. Juist omdat je zo goed aanvoelt wat de ander wil of nodig heeft, gebeurt het al snel dat je voornamelijk bezig bent met de behoeften van de ander. Op de lange termijn kan dit leiden tot een afstand tot je eigen verlangens en behoeften. Wanneer je dit te vaak en te lang doet, kan het op een gegeven moment zelfs zo ver komen dat je jezelf afvraagt: wat wil 𝗜𝗞 eigenlijk? Wat zijn mijn dromen, mijn behoeftes, en waar word ik blij van? Deze vraag is dan niet zo makkelijk te beantwoorden. Ikzelf merkte, na jaren pleasen en vooral bezig met anderen, dat ik eigenlijk niet meer wist wat ik zelf wilde en waar ik nou eigenlijk blij van werd. Nadat ik me hier bewust van werd, kon ik langzaam mezelf weer leren kennen. Wat vind ik leuk om te doen en wat juist niet? Waar word ik blij van en waarvan juist niet? Hoe kan ik ja tegen mezelf zeggen zonder schuldgevoel richting de ander? Bewustwording is de eerste stap. Eigenaarschap de tweede. Er is namelijk maar één iemand verantwoordelijk voor een fijne invulling van mijn leven. En ja, dat ben ik toch echt zelf. Als je je dat realiseert, wordt het langzaam aan makkelijker om je eigen keuzes te maken. Want ja, op wie mopper je dan als je niet blij bent met wat je te doen hebt? Precies..... Zet jij jezelf op nummer één? Gun jij jezelf of je kind de handvatten die nodig zijn om bij jezelf te blijven?  Stuur me gerust een bericht, dan plannen we vrijblijvend een kennismaking in. Samen ontdekken we wat jij nodig hebt! 📷: Pixabay - Arek Socha #nummer1 #hsp #eigenregie #hooggevoelig #hoogsensitief #gezondegrenzen #coaching #hspouders #kids #breda
door Joyce Kuijpers 31 augustus 2023
Verbinding Spelletjes spelen, samen boodschappen doen, leuke dingen ondernemen, meer tijd om echte gesprekken met elkaar te voeren. Samen herinneringen maken. De ruimte en tijd die je voelt tijdens vakanties maakt dat je je meer verbonden voelt met elkaar. Maar waarom zou je dat beperken tot de vakantieperiode? Juist nu, in deze eerste schoolweken is het fijn om even tijd voor elkaar te maken. Niet meteen weer te verzanden in de waan van de dag. Maar ook nu samen een spelletje te doen. Samen een wandeling te maken. Eén op één iets leuks te doen. Je mobiel weg te leggen en te ontdekken wat jouw kind bezighoudt. Ga samen picknicken in een nabij bos of het park om de hoek. Wees nieuwsgierig! Luister samen muziek die jouw kind leuk vindt. Kook samen het favoriete maaltje van je kind.  En wat je ook doet, doe het met oprechte aandacht. Dat werk komt later wel.
door Joyce Kuijpers 29 september 2022
*Week tegen Pesten*
door Joyce Kuijpers 1 september 2022
Leuk....een verrassing....
door Joyce Kuijpers 29 maart 2022
Herken je dat? Mijn afgelopen week was supertof en gevuld met alleen maar leuke activiteiten. Van een activiteit tijdens de #dutchhappinessweek tot een kennismaking met een moeder. Van de kickoff van een nieuwe training tot de begeleiding van mijn mentorleerling. Alleen maar hele leuke dingen die mijn agenda vulden. Maar na zo'n week met heel veel contactmomenten heb ik nu vooral behoefte aan wat meer rust. Misschien werkt het voor jouw kind ook wel zo. Idealiter bouw je in een week voldoende rust in. Zodat je kind na school (veel prikkels!) ook tijd en ruimte heeft om af te bouwen. Hoeveel rust je kind nodig heeft en hoe dat ontprikkelen eruit ziet, is een mooie zoektocht die je samen kunt ondernemen. Voor de een werkt sporten als een tierelier en de ander duikt liever weg in een goed boek. Kunnen jullie hier wel wat ondersteuning in gebruiken? In een vrijblijvende kennismaking verkennen we hoe die ondersteuning eruit kan zien! #ontspannen #ontprikkelen #overprikkeling #drukte #volhoofd #lezen #hsp #hooggevoelig #hspkind #relax #hoogsensitief #hooggevoeligheid #hoogsensitiviteit 📸 Andrea Piacquadio via Pexels
door Joyce Kuijpers 24 februari 2022
Welke talenten zitten er in jouw schatkist?
door Joyce Kuijpers 6 januari 2022
Wat zou jij willen veranderen komend jaar? Dat vroeg ik aan mijn 7-jarige zoontje tijdens het zoveelste potje Monopoly. “Ik zou willen dat er geen corona meer was, was zijn antwoord.” Eh ja, ik denk dat er veel mensen zijn die dezelfde wens hebben. Maar helaas heb je daar weinig invloed op. “Dus”, vroeg ik hem, “wat zou je zelf anders willen doen?” Toen bleef het even stil. Na een tijdje zei hij: “Dan zou ik wel anders willen reageren als ik boos ben.” “Wat een mooi voornemen!”, reageerde ik. Lang leve het reflecterende vermogen van een hoog-gevoelig kind. “Wat doe je nu dan als je boos bent?”, vroeg ik hem. Gniffelend antwoordde hij: “Soms sla ik, schop ik of duw ik dan. Maar ik zou liever gewoon zeggen dat iemand moet stoppen, omdat ik het echt niet fijn vind. Maar dat vind ik wel lastig, want dan ben ik zo boos en dan is het alweer gebeurd voor ik het weet.” Behalve dat dit inzicht voor een 7-jarige al heel wat is, is het op deze leeftijd nog erg lastig om je eerste impulsieve reactie te onderdrukken. Je reageert vanuit boosheid over iets wat de ander je heeft aangedaan. Als tip gaf ik mijn jongste om zichzelf te trainen. Door eerst eens 10 seconden niet te reageren. In die tijd geef je je emotie (vaak boosheid) de ruimte om wat te zakken. Als je dit vaker oefent, lukt het je steeds vaker om niet meteen boos te worden, dus niet meteen te duwen of slaan. In plaats daarvan focus je je bijvoorbeeld op je ademhaling. Als je ademhaling rustiger en regelmatiger wordt, word je hoofd ook weer wat rustiger en zakt je boosheid. Pas al je rustiger bent, kun je het gesprek aan over waarom je boos bent en wat je niet fijn vond. Als het niet meteen lukt je boosheid te laten zakken, dan kun je ook werken met andere manieren om je te uiten. Bijvoorbeeld door tegen een bal aan te trappen buiten, op en neer te springen of hard in een kussen te slaan. Door je fysiek te uiten, neemt de boosheid vaak ook af en deze manieren zijn vele malen beter dan het botvieren op de ander. Dit is niet iets wat meteen lukt als je het drie keer hebt geprobeerd en eerlijk gezegd vind ik het zelf ook nog wel eens lastig om niet meteen te reageren. Vooral als er al wat dingen voorgevallen zijn of als je moe bent. Maar benader het positief en leg vooral de nadruk op de keren dat het al beter lukt. Een leuke manier om de vooruitgang vast te leggen is door het visueel te maken. Laat je kind bijvoorbeeld een egel kleien en stop hier 10 kleine prikkertjes in. Elke keer als je kind niet meteen reageert wanneer er iets voorvalt, laat je hem of haar een prikkertje uit de egel halen. Zo ziet je kind dat het steeds wat beter gaat! Een mooi gezamenlijk voornemen om samen met je kids aan te werken!  #ikbenboos #hooggevoeligekinderen #hspkids #hsp #hoogsensitief #hoogsensitiviteit #hooggevoelig #omgaanmetboosheid #emoties
Meer posts