Balans voor hooggevoelige personen: tips voor een rustiger leven
A struggle for life

Ben je hooggevoelig dan herken je de struggle vast. Volle bak gas erop levert je enorm veel prikkels op en voor je het weet, lig je er helemaal af. Maar te weinig prikkels, daar wordt je dan weer sloom en niet blij van.
In deze blog neem ik je mee in wat hooggevoeligheid precies is, wat je uitdagingen zijn op het gebied van balans en wat je kunt doen om hierin goed voor je zelf te zorgen.
Wat is hooggevoeligheid?
Wanneer je hooggevoelig bent, zijn er een aantal kenmerken die bij jou passen. Je brein verwerkt informatie op een andere manier dan een niet-HSP-er. Anders dan bij iemand die niet hooggevoelig is, zijn er meerdere gebieden in je brein aan de slag om een prikkel te verwerken. Informatie die bij jou binnenkomt, wordt met andere woorden diepgaand verwerkt. Dat betekent dus ook dat je langer nodig hebt om deze prikkels te verwerken. Met andere woorden: jouw hersteltijd is net wat langer en je behoefte aan rust groter.
Naast deze kenmerken reageer je vaak net wat sterker op emotionele prikkels. Je kunt intens genieten van kleine dingen. Zo was ik vanochtend over the moon toen ik aan de ene kant van het wandelpad een ijsvogeltje zag vliegen en aan de andere kant een kievit hoorde. Mijn dag kan dan al niet meer stuk. Dus ja, snel tevreden met kleine dingen.
Aan de andere kant kan ik ook een hele dag van slag zijn door iets wat iemand tegen me heeft gezegd. Wat misschien helemaal niet zo vervelend bedoeld is, maar wel enorm binnen komt bij mij.
Tot slot heb je als HSP-er oog voor detail. Het valt je meteen op wanneer iemand naar de kapper is geweest, een nieuwe bril draagt of iets veranderd is qua meubilair. Ook dat kan heel positief zijn. Het maakt je attent en de ander zal het zeker waarderen als jij een van de weinige bent die het opvalt dat je collega een nieuwe coupe heeft.
Tegelijkertijd kunnen die details je enorm afleiden. Zo ben ik snel afgeleid door, je raadt het al, vogeltjes. Als ik in gesprek ben met iemand moet ik soms echt moeite doen om erbij te blijven. Omdat ik heel erg denk in associaties is dat ook een mega-afleider. Iemand zegt iets waardoor ik aan iets anders moet denken en floep, weg ben ik weer. Inmiddels ben ik redelijk getraind om dit te parkeren, maar als ik moe ben, kost het me meer moeite en fladder ik nog wel eens weg.
De uitdagingen als HSP-er om je balans op orde te houden
Ben je hooggevoelig dan heb je wat extra uitdagingen om te zorgen voor een goede balans. Van HSP-ers is bekend dat ze eerder stress ervaren en eerder overprikkeld zijn. Je verwerkt je prikkels namelijk niet alleen diepgaand, maar krijgt ook nog eens meer prikkels binnen. Dit heeft te maken met je filter die meer prikkels door laat dan een gemiddeld brein. Dat is positief, omdat je daardoor heel opmerkzaam bent en oog voor detail hebt. Maar de keerzijde is, dat je dus heel veel opmerkt en dat al je zintuigen hard voor je aan het werk zijn om al die prikkels op te vangen. Je kunt je voorstellen dat je daardoor sneller overprikkeld kunt raken als je niet tijdig ontprikkeld.
Gezonde grenzen stellen, is hierbij dan ook essentieel. Door af en toe nee te zeggen (zie mijn blog over
grenzen aangeven), voldoende tijd voor jezelf te nemen en goed te weten hoe jij oplaadt, zorg je ervoor dat jouw batterij niet leegloopt. Tuurlijk zal je af en toe dingen moeten doen die energie kosten. Dat is niet te voorkomen. Maar des te belangrijker dat jij weet hoe je dan je energie weer op peil krijgt.
Tips voor een fijne balans in jouw gevoelige leven
1. Zorg voor een rustige omgeving zowel thuis als op het werk. Ik weet dat ik gek word in een kantoortuin. Dus zorg ik ervoor dat ik een andere werkomgeving kies. Hetzelfde geldt voor thuis. Zorg hier voor een fijne plek die overzichtelijk is en waar je een plekje voor jezelf hebt om je terug te kunnen trekken wanneer je daar behoefte aan hebt.
2. Bewaak je grenzen. Weet jij hoeveel je aan kunt? Wanneer het genoeg is? Onderzoek dit voor jezelf en probeer je er aan te houden. Probeert een collega toch nog even wat extra werk je kant op te schuiven? Of wil die ene vriendin toch vandaag graag nog langs komen? Check dan eerst eens bij jezelf in of je hier wel ruimte voor hebt. Zowel qua energie als mentaal. Is het antwoord nee, dan mag je dat ook gerust communiceren.
3. Zorg goed voor jezelf. Mijn balans is ver te zoeken als ik te weinig slaap, slecht eet en en te weinig beweeg. Ik denk dat dit voor meer mensen geldt. Dus goed voor jezelf zorgen is essentieel! Bedenk wat jij nodig hebt om je fijn te voelen en plan dit bewust in.
4. Zorg voor voldoende leuke dingen in je leven. Tegenover inspanning hoort ook net zoveel ontspanning te staan. Op die manier houdt je je weegschaal in balans. Ontdek waar je blij van wordt. Besteed tijd aan je favoriete hobby’s en doe leuke dingen waardoor je weer oplaadt. Laadt jij het beste op als je alleen bent? Doen! Heb je juist het gezelschap van anderen nodig om te ontspannen? Ook prima! Jij weet wat bij jou past.
5. Vertrouw op jezelf. Dat klinkt heel simpel, maar ik heb toch vaak het gevoel gehad dat ik me moest verdedigen vanwege de keuzes die ik maakte. Maar toch, van lieverlee heb ik geleerd om mijn eigen keuzes te maken en hier trots op te zijn. Juist omdat ik ben wie ik ben en hoe ik in elkaar zit. Daarnaast helpt het je ook om mensen om je heen te verzamelen die ofwel hetzelfde zijn en veel herkenning voelen ofwel anders in elkaar zitten, maar accepteren dat de dingen voor jou anders werken. Begrip van anderen en voor jezelf draagt absoluut bij aan meer balans!
Bewust zijn van je struggles om een goede balans te houden, is een eerste stap. Het is een illusie om te denken dat, als je weet wat werkt voor jou, je nooit meer uit balans zult zijn. Het is en blijft een eeuwige zoektocht. Maar, goed nieuws! Het wordt wel makkelijker. Hoe vaker het je lukt om je balans te behouden, des te milder je ook voor jezelf kunt zijn als het een keertje niet lukt.




