Hooggevoelig en grenzen stellen: zo zeg je ‘nee’!
Waarom grenzen zo belangrijk zijn voor HSP-ers

Als hooggevoelig persoon herken je het vast wel. Nee zeggen? Dat kan toch niet zomaar… Vindt iemand me dan nog wel aardig? Ben ik dan niet egoïstisch? En joh, het is een kleine moeite voor mij. En voor je het weet, heb je alweer ja gezegd. Grenzen stellen is over het algemeen geen kwaliteit waar hooggevoelige personen van nature in uitblinken.
En toch is het, zeker als HSP-er, essentieel om je grenzen duidelijk af te bakenen. Waarom?
1. Het stellen van grenzen, zorgt ervoor dat je jezelf beschermt tegen overprikkeling. Geen ruimte, rust en tijd voor jezelf nemen, maar altijd klaar staan voor de ander. Heel nobel, maar het levert je vooral veel prikkels op. En die prikkels moet je ergens ook weer ontladen. Laat dat nou juist niet zo goed lukken als je geen rust en ruimte voor jezelf neemt. Iets met rond blijven draaien in hetzelfde cirkeltje….
2. Grenzen zorgen voor behoud van je energie. Jij weet als beste hoe je zorgt voor een goede balans in je energie. Wanneer je de ander laat bepalen wat jij doet en nooit nee zegt, voel je al aankomen dat dit je balans waarschijnlijk niet ten goede komt. Essentieel dus voor jou om te weten en zelf te bepalen wat je doet, wanneer en met wie.
3. Creëren van tijd om goed voor jezelf te zorgen. Weet jij hoe je goed voor jezelf zorgt? Waar je blij van wordt en wat juist leeglopers zijn? Probeer eens voor jezelf op een rijtje te zetten wat voor jou werkt. Die kostbare tijd die je aan jezelf besteedt, is vaak dé sleutel om te zorgen voor een juiste balans. De een brengt die tijd het liefste alleen door, de ander in een klein vertrouwd gezelschap. Allemaal prima zolang je maar tijd vrij maakt om op te laden.
Grenzen stellen, hoe doe je dat praktisch gezien?
Het klinkt simpel: zeg gewoon nee. Maar zo simpel is het vaak niet. Je wordt geplaagd door schuldgevoelens en niet iedereen pakt jouw ‘nee’ even goed op. Of je start heel stoer met een ‘nee’, maar eindigt met een ‘ja oké, ik doe het wel.’
Hierbij een aantal tips die je kunnen helpen om die ‘nee’ vaker in te zetten:
🌻 Onderzoek wat jouw grenzen zijn. Probeer eens om eerst wat bedenktijd in te bouwen als iemand je een vraag stelt. Je hoeft niet altijd meteen te reageren, maar mag ook best aangeven dat je er even over na wil denken. Gebruik die tijd om eerst eens bij jezelf na te gaan wat JIJ wil.
🌻 Accepteer je grenzen. Als je eenmaal hebt ontdekt waar voor jou de grens ligt, blijf daar dan bij. Pas je grens niet aan, omdat iemand anders hier iets van vindt. Het is niet voor niets jouw grens. Door je grenzen te accepteren, accepteer je jezelf en hoe jij in elkaar zit. Dat is niet egoïstisch, dat is goed voor jezelf zorgen.
🌻 Oefen om ‘nee’ te zeggen. Soms overvalt het je. Iemand komt met een vraag of verzoek en voor je het weet heb jij alweer aangeboden om te helpen. Oops, I did it again…. Door te oefenen en zinnetjes te hebben waarmee je jezelf kunt beschermen, is het makkelijker om daadwerkelijk je grens te bewaken. Denk aan: ‘Dit lukt me nu niet’ of ‘Mag ik hier even over nadenken?’ Wees ook duidelijk als je echt een hele duidelijke nee voelt. Wanneer je twijfelachtig communiceert, laat je ruimte voor de ander en stem je uiteindelijk toch weer in.
🌻. Voel je niet schuldig. Natuurlijk is het in het begin lastig om je grenzen te stellen als je dit voorheen nooit of nauwelijks gedaan hebt. Maar hou steeds in gedachten dat jij verantwoordelijk bent voor jezelf. Jij bent de enige die kan bepalen en kan voelen waar jouw grenzen liggen. Dit zal eerst lastig zijn en misschien komt na de eerste opluchting een enorm schuldgevoel de hoek omzeilen. Dat is oké. Denk aan dat eerste gevoel van opluchting en hou in gedachten dat jij goed voor jezelf mag zorgen. Hoe duidelijker voor jou is wat je grens is, des te vlotter zal het je lukken om deze te bewaken. Ook zonder schuldgevoel.
🌻 Leg vervelende reacties naast je neer. Zoals ik iemand laatst hoorde zeggen: doe een druppel Dreft op je schouder en laat alles van je afglijden. Klinkt makkelijk en zo makkelijk gaat het niet natuurlijk. Maar er zit wel een kern van waarheid in. Als jij je focust op de negatieve reacties die je ongetwijfeld zult krijgen, dan is het erg lastig om voor jezelf op te komen. Als jij in beweging komt door je grenzen aan te geven, veroorzaakt dit ook iets bij de ander. Jij gedraagt je opeens anders en dit zal een reactie uitlokken bij de ander. Soms positief (goed dat je het aangeeft!) en soms ook negatief (wat doe je opeens moeilijk!). Probeer je te richten op de mensen om je heen die je ondersteunen hierin en positief reageren. Verdedig je niet met hand en tand, omdat jij je grens aangeeft. De ander heeft dit te accepteren en voor jou is het belangrijk om trouw aan jezelf te blijven. Toch maar die druppel Dreft doen?
Zelfzorg door grenzen stellen
Goed voor jezelf zorgen. Jij bent de enige die dat echt kan doen. Omdat jij jezelf het beste kent. Omdat jij weet wat je nodig hebt. Omdat jij weet wat jouw grenzen zijn. Waar je blij van wordt. Waar je op leeg loopt.
Nadat ik ontdekte hooggevoelig te zijn, heeft deze gedachte mij enorm geholpen. En nog steeds. Door niet altijd meteen te antwoorden op een vraag, maar eerst wat tijd te nemen. Even rekken, zodat je eerst na kunt denken wat je zelf eigenlijk wil. En dan voel je misschien wel dat de wens van de ander niet overeenkomt met jouw behoefte.
Het is niet altijd makkelijk om nee te zeggen of iets op een andere manier te doen dan er misschien van je verwacht wordt. En ja, soms zal het goed gaan en soms ook niet. Accepteer dan dat het even niet lukt en probeer het opnieuw. Maar lukt het je wel, dan doe je jezelf er een heel groot plezier mee!
Meer weten over dit onderwerp? Ik schrijf er regelmatig over, ook op mijn social media. Volg me op insta of Linkedin!




